Bereid je huisdier voor op de winter

Het is zover, de winter is daar. Een seizoen dat ook voor onze huisdieren een beproeving is. Met deze tips maak je het ook voor hen aangenamer als het kwik zakt.

1) Hoezo kou, ze hebben toch een vacht?
De vacht van katten en honden isoleert hen deels tegen de kou, maar is niet bestand tegen extreme temperaturen of koude over een lange tijd. Ook huisdieren lopen dus risico op hypothermie, of onderkoeling.

Dit wordt erger als de vacht nat is, dus bij regenweer of sneeuw kunnen de dieren zich minder lang warm houden. Logischerwijs: hoe korter de vacht, hoe korter de bescherming.

Geef je hond of kat de mogelijkheid om binnen te komen, al is het in de kelder of een bijkeuken. Probeer te vermijden dat ze een hele dag buiten zitten, zeker als er geen droge en liefst warme schuilplaats is voorzien. Reken niet op hun vacht om hen warm te houden, voorzie minstens dozen en dekens, water en eventueel eten. Ga regelmatig kijken of deze schuilplaats nog droog is en het drinkwater niet bevroren.

2) Extra bescherming
Een jasje voor je kat is een slecht idee: ze verdragen ze over het algemeen erg slecht en brengen zichzelf in gevaar door zich uit het ding te willen wurmen.

Voor (kleine) honden kan het wel, voor een wandeling, niet om hele dagen buiten te zitten. Als deze kleren nat worden, hebben ze hetzelfde probleem als de vacht: ze houden de kou niet tegen. Hou je hond ook altijd in het oog: hij zal misschien ook proberen uit de jas te geraken, met verstikkingsgevaar tot gevolg.

Een gevoelig lichaamsdeel dat vaak over het hoofd wordt gezien, zijn de poten. Wandelen in de sneeuw, op bevroren ondergrond of op bestrooide voetpaden is niet echt comfortabel voor je hond. Het zout kan zelfs brandwonden veroorzaken. Kies dus zorgvuldig waar je wandelt en kijk regelmatig de poten van je hond na.

Er bestaan ‘hondenschoentjes’, maar let op dat ze niet te strak zitten en de bloedsomloop afknellen. Om je hond te trainen iets aan de poten te aanvaarden, kan je best beginnen met babysokken. Eens hij die laat zitten, kan je proberen overschakelen op schoeisel.

3) Pups en kittens
Volwassen dieren kunnen kou nog enigszins aan, maar dat geldt niet voor pups en kittens. Onder geen geval zou je ze buiten moeten laten, hoe goed ze ook gekleed zijn. Ze zijn te klein, hebben niet genoeg vet en vacht om zich te weren tegen de kou.

Ook oude en zieke dieren hou je best zoveel mogelijk binnen.

4) Tips voor de buitenkat
Is je kat een echte buitentijger en kan je hem met geen geld ter wereld binnen houden, voorzie dan minstens een beschutte, warme, liefst schuilplaats en water. Ga regelmatig kijken of de schuilplaats nog droog is: een natte slaapplaats kan dodelijk zijn.

Overweeg een kattenluik dat altijd open staat. De meeste katten kiezen eieren voor hun geld als het echt koud wordt, en nestelen zich weer op je zetel.

Dat is een ander verhaal voor wilde, achtergelaten of verloren katten die al een tijdje rondzwerven. Zeker in de winter, als voedsel schaars wordt, komen ze dichterbij of laten ze zich vaker zien. Maar wie de katten tijdelijk wil opnemen, staat vaak voor een huzarenstukje: de kat is het niet meer gewend binnen, met alle problemen tot gevolg.

“Idealiter begin je enkele maanden voor de winter met de gewenning van de kat. Je lokt ze met eten, dat je steeds dichter bij je huis en ten slotte binnen geeft. In het begin met open ramen en deuren, zodat de kat gemakkelijk weer weg kan. Eens ze daar aan is gewend, sluit de ramen en deuren. Open ze onmiddellijk terug als de kat panikeert, indien niet dan is het tijd voor de volgende stap. Het doel is om de kat te leren dat het binnen veilig is leuk is.”

5) Kijk onder de auto
Bij gebrek aan beter kruipen katten wel eens onder een auto als beschutting tegen kou, regen- of sneeuwbuien. Check voor je vertrekt of er geen kat aan het schuilen is. De meest vertrekken wel zodra je de motor start, maar kunnen alsnog geraakt worden door de auto.

6) Opgelet met antivries
Antivries is niet bestemd voor huisdieren, en toch vinden velen het dikke, zoete goedje onweerstaanbaar. Hou het uit het bereik van kat en hond en sluit altijd goed af: antivries vergiftigd je huisdier en kan dodelijk zijn als er niet onmiddellijk na inslikken wordt opgetreden. Ruim altijd op wat je morst: een kat die door een druppeltje loopt en de pootjes aflikt, heeft al voldoende binnen om vergiftigd te raken. Als je denkt dat je kat of hond antivries heeft ingeslikt, ga dan onmiddellijk naar de dokter.

7) Reflectoren
Zichtbaarheid op koude, donkere winterdagen is miniem. En dat geldt evengoed voor je huisdieren. Doe je hond of kat een reflecterende halsband aan, om de zichtbaarheid te verbeteren.

8) Feestelijke gevaren
Chocolade, maretak, hulstbessen en andere planten die je in huis haalt voor de feestdagen kunnen giftig zijn voor je hond.

9) Vermijd ongelukjes in huis
Honden zijn er niet dol op om in de regen of sneeuw hun wandeling te maken (en naar het toilet te gaan) en hun baasjes nog minder. Te veel uitstellen kan echter leiden tot ongelukjes in huis. Ga daarom toch regelmatig wandelen, en help je hond door de wandeling kort te houden, dicht bij hem te blijven en eventueel de pootjes te beschermen. Voor wie het geduld heeft: kleinere honden kan je ook trainen om een kattenbak te gebruiken.

10) Herken de symptomen van onderkoeling
– Extreem rillen
– Lusteloosheid
– Zwakke hartslag
– Lethargisch, in niets geïnteresseerd en beweegt amper
– Ademhalingsmoeilijkheden
– Geen zin om te eten
– Coma
– Hartfalen

Wat kan je doen bij onderkoeling van je hond?
– Breng ze naar een verwarmde kamer
– Laat ze een oplossing dringen van warm water en suiker of honing. Is je huisdier te zwak om te drinken, breng dan honing aan op het tandvlees om ze terug energie te geven.
– Wikkel je huisdier in warme dekens of plaats in doeken gewikkelde warmwaterkruiken tegen zijn of haar lichaam.
– Gebruik geen haardroger, elektrische dekens of warmtecompressen: deze kunnen brandwonden veroorzaken of laten de aderen te wijd uitzetten, waardoor de vitale organen onvoldoende bloed krijgen.
– Bel onmiddellijk naar de dierenarts.

11) Hoe herken je symptomen van bevriezing bij je kat of hond?
– Bleke, grijze of blauwe huid (eerst) en rode, opgezwollen huid (later)
– Pijn aan de oren, staart of poten bij aanraking
– Een huid die koud blijft
– Gerimpelde huid

Wat te doen als je kat of hond bevroren raakte?

– Gebruik warm (geen heet!) water om de bevroren plekken te behandeln
– Ook hier: geen haardroger, elektrische dcekens of warmtecompressen om brandwonden te vermijden
– Wees erg voorzichtig met de aangetaste gebieden: vermijd masseren of wrijven, zo kunnen de bevroren stukken voorgoed beschadigd raken. Deppen en met warmte omringen is beter.
– Bel de dierenarts