Huisdieren

Informatie over huisdieren, kies een onderwerp:

HANDIG: Onze (huisdier) zomer seizoen tip:

Tips om je hond koel te houden

Het wordt erg warm de komende dagen. Honden geven altijd duidelijk aan wat ze willen dus ook wanneer ze het te warm hebben en verkoeling nodig hebben. Let goed op je hond de komende dagen. Hieronder 8 tips die je helpen bij het koel honden van je hond. Honden kunnen ondanks hun vacht ook door de zon verbranden!!

Heb je een kortschedelige hond, let dan goed op! Kortschedelige honden zijn gevoeliger voor uitputting door warmte dan ander rassen. Bij warm weer zorgt hun ineffectieve hijgen alleen maar voor meer warmte in hun lichaam.

Zorg voor schaduw
De meest voor de hand liggende tip: Zorg voor schaduw. Wanneer je met je hond naar buiten gaat probeer er dan voor te zorgen dat je hond in de schaduw kan liggen of lopen. Is er geen schaduw, zoals op het strand, neem dan een parasol mee. Leg je hond nooit vast in de volle zon en denk er aan dat de zonneschijn gedurende de dag verplaatst!

Scheer je hond niet
De vacht zorgt voor het reguleren van de lichaamstempratuur van je hond. Zorg er voor dat de hond de zelfde hoeveelheid vacht heeft als altijd. Borstel je hond dagelijkst zodat de vacht optimaal kan functioneren.

(UV) beschermende kleding
Er is kleding beschikbaar die zorgt voor bescherming tegen UV straling. Dit kan een optie zijn voor sommige honden. Er zijn ook andere manieren om te zorgen voor het een beetje extra bescherming… wees creatief.

Beperk het zonnebaden
Honden houden zonnebaden. Probeer er voor te zorgen dat je hond niet te lang in de zon ligt. Sommige honden liggen graag op hun rug en kunnen dan op hun buik ernstig verbranden. Daarbij komt ook de volgende tip.

Let op met zonnebrand
Er bestaan hond vriendelijke zonnebrand. Gebruik NOOIT zonnebrand voor mensen op honden. Bijna alle zonnebrand bevat Zink oxide en dit is giftig voor honden.

Water
Zorg er voor dat je hond altijd toegang heeft tot voldoende drinkwater. Zwemmen en verkoeling zoeken in het water is natuurlijk ook een goede optie. Zorg dat de hond na het zwemmen goed opdroogt en niet te lang in de volle zon blijft staan of liggen. Kortharige honden kunnen makkelijk verbranden en bij langharige honden kan de huid gaan broeien, waardoor smetplekken kunnen ontstaan.

Binnen tussen 10.00h en 14.00h
Het is tussen 10.00 en 14.00 uur het warmst. Binnen is het over het algemeen net iets minder warm. Probeer er voor te zorgen dat je hond op het heetst van de dag binnen is.

Laat je hond niet in de auto achter
Het gebeurt nog steeds te vaak. Mensen die hun hond even in de auto laten zitten in de volle zon. Een auto warmt heel snel op (in 10 minuten tot wel 50 graden Celsius). Dit kan levensgevaarlijk zijn voor een hond.

Hoe herken je oververhitting en wat kun je doen?
Een hond raakt niet zomaar over verhit. Er zijn een aantal fasen van overhitting:
-Hijgen, koele plekjes zoeken, geen rust meer hebben op één plek
-Hard hijgen, kwijlen, braken, diaree
-Slijmvliezen worden bleek
-Niet meer reageren op prikkels, apathisch, shock

Wat moet je doen? Verplaats je hond altijd direct naar een koele schaduwrijke plaats.
Vanaf fase 2 is afkoeling noodzakelijk. Zorg voor langzame verkoeling door lauw water over hem heen te stromen of natte lappen op hem te leggen. Een te snelle afkoeling kan het lichaam niet aan waardoor er onderkoeling kan ontstaan.

Geef hem kleine beetjes drinken tot hij weer helemaal bij is en het hijgen genormaliseerd is. Breng de hond naar een dierenarts voor controle en eventueel verdere behandeling.

Bron: Yourdog.nl