Winterslaap voorbij, egels worden wakker

Tussen eind maart en eind april ontwaken de egels uit hun winterslaap. Tijdens de winterslaap daalt de lichaamstemperatuur van de egels heel hard, van 35,5 graden naar maar 5,0 graden. En ook dalen de hartslag en de ademhaling. De hartslag daalt van 180 naar 9 slagen per minuut en de ademhaling van 45 naar 3 keer per minuut. Tijdens de winterslaap leven de egels van hun vetreserves. In deze periode verliezen ze bijna 25% van hun lichaamsgewicht.

Door het warme voorjaar zijn ook de egels eerder wakker geworden. De temperaturen zijn hoog genoeg en er is weer voldoende voedsel voor de egels die na de maanden van winterslaap weer op gewicht moeten komen.

Vetreserves
Egels brengen de winter voor het grootste deel slapend door. In de herfst bouwen de dieren door veel te eten een vetreserve op, zodat ze gezond en dik aan hun winterslaap kunnen beginnen. Ze doen dat in een holletje in een verscholen nest van droge bladeren onder struiken of in blader- of afvalhopen.

Beperkt voedselaanbod
Gedurende de winterslaap verliezen egels bijna 25 procent van hun lichaamsgewicht. Gedurende erg zachte winters kunnen egels soms tussentijds wakker worden. De temperaturen zijn dan voor egels te hoog om weer in winterslaap te gaan, terwijl er slechts een beperkt voedselaanbod is. De dieren moeten dan zien te overleven op hun vetvoorraad.

TIP:
Als ze uit hun lange slaapperiode wakker worden zijn ze hongerig. Bijvoeren kan geen kwaad. Egels lusten graag kattenvoer, gehakt of speciaal egelvoer. Geef ze geen melk! Daar krijgen ze diarree van.

Zet ook een schaal vers water klaar.

Heb je een vijver, let er dan op dat egels er uit kunnen kruipen met behulp van een schuine oever of een loopplankje.

Wees niet al te fanatiek en ruim niet alle bladeren en takken op. Egels maken er graag een nest onder.

Dierenambulance bellen
Sommige egels hebben een zware winter gehad en zien er erg verzwakt uit en reageren (schrikken) niet als u dichterbij komt. Dan raden wij aan om de dierenambulance te bellen, de egel kan dan daar rustig en met de juiste zorg weer op krachten komen.