Zo vermijd je een gestresseerde kat tijdens de feestdagen

Katten zijn gewoontedieren. Een verandering in hun routine, kan hen erg van streek brengen. De feestdagen zijn nog een stapje erger: Veel volk over de vloer, vuurwerk en luide muziek maken dat de kat zich niet op haar gemak voelt. Enkele tips om feeststress bij je poezenbeest je vermijden:

  • Zorg dat je kat niet afgesneden wordt van haar favoriete verstopplekje: daar voelt ze zich veilig en dan weet je haar ook te vinden. Wordt het een lang feest of is je kat extreem angstig, zet dan ook eten, drinken en een kattenbak in de buurt.
  • Reageert je kat angstig op vuurwerk, hou ze dan binnen tijdens de eindejaarsdagen. Hou de gordijnen en deuren dicht tijdens de knallen, en speel een beetje muziek om het geluid te dempen.
  • Mag je kat absoluut niet naar buiten, dan kan je haar tijdelijk opsluiten in een ruimte (liefst ver van het gedoe) tot iedereen gearriveerd is.
  • Gedraag je zoals anders en hou je zoveel mogelijk aan de vaste routine van eten en spelen.
  • Straf je kat niet op het stressmoment zelf, zoals tijdens vuurwerk of een incident met een gast.
  • Besteed na de festiviteiten extra aandacht aan de kat: speel een beetje langer, knuffel ze extra en blijf bij ze als ze eten.
  • Krijg je je kat niet onder controle, bespreek dan met de dierenarts een methode tot stressverlichting, bijvoorbeeld door een feromonenbehandeling (zoals Feliway). Via een spray of een verstuiver worden voor katten rustgevende hormonen verspreid.
  • Licht je gasten in over het karakter van je kat, zo vermijd je onfortuinelijke incidenten en kinderen vol krabwonden.

Hoe weet je of je kat stress heeft?

– Ze verstopt zich
– Ze eet veel minder
– Ze miauwt veel
– Ze is onrustig en kan niet slapen
– Plasjes waar het niet mag

De belangrijkste oorzaken zijn alles wat de kat niet kent: onbekende (en véél en luide) geluiden, onbekende mensen, onbekende geuren en onbekende voorwerpen. Er blijft minder speeltijd over en ze pikt ook vaak jouw stress op: die emotie wordt overgezet van mens op kat.

Ze ziet er dan wel onafhankelijk en vrij uit, je kat is meestal erg gehecht aan jou en zijn omgeving. Elke verandering daarin kan stress veroorzaken.

Niet elke kat is zo: sommige leven op van alle aandacht die ze tijdens zo’n feestje krijgen!